Dit zijn onze 4 belangrijkste opvoedpijlers

Oneindig veel meningen, visies en stromingen als het gaat over opvoeding. Uit alle hoeken komen ze je tegemoet. Gevraagd, ongevraagd, alles door elkaar. Al voordat je kindje geboren is heb je wellicht al een beeld gevormd over wat je belangrijk vindt binnen de kaders van het opvoeden. Het is ook niet niks. Een 24/7 ‘job’ die je met alle liefde die je in je hebt uitvoert, maar nooit op je cv komt te staan. Vandaag neem ik je mee in de opvoedpijlers die wij hanteren.

 

“Wij spreken Puk enkel op haar gedrag aan, en nooit op haar persoon. Ik vind het niet fijn dat je dit op de grond gooit, ruim je het even op? ipv Puk, stop nu hiermee!”

 

1 ) – Aanspreken op gedrag, niet op persoon
Dit klinkt misschien wat aan de vage kant, en is het al helemaal vaag hoe dit in praktijk te brengen. Ik moet ook zeggen dat dit besef pas kwam toen ik de opleiding ben gaan volgen voor Persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg. Toen hadden wij overigens nog geen kinderen, maar besloten toen al dit mee te willen nemen in de opvoeding voor als wij ooit ouders mochten worden.

Je kan iets minder goed doen, daar mag je op aangesproken worden, maar jij als persoon wordt daar niet minder leuk of lief van. Je mag er zijn als persoon ondanks dat wát je doet misschien niet altijd goed is. Get it? Onvoorwaardelijke liefde is zoiets ongrijpbaars. Je kan het wel begrijpen en voelen, maar het toepassen in de benadering naar je geliefden is iets heel anders. En laat het laten voelen nu net iets zijn wat wij te allen tijde willen toepassen.

2) – Het kunnen loslaten van principes
Iedereen heeft principes. Helemaal niets mis mee, integendeel. Het maakt je deels tot wie je bent, en hoe je handelt in bepaalde situaties. Toch kan het goed zijn om die principes overboord te kunnen gooien. Van de talloze keren dat ik met mijn ouders naar de ijssalon ging, weet ik nog precies die keer te benoemen dat mijn moeder en ik twee ijsjes achter elkaar gingen halen. Eén ijsje was destijds de vuistregel, maar er vanaf wijken kan zo’n ontzettend feest zijn. Maak dat feestje dan gewoon!

“In de basis vinden wij het belangrijk dat ze respect tonen, maar ze mogen dit ook terug verwachten.”

3 ) – 100% aandacht
Dit klinkt als iets heel natuurlijks. Toch is dit zeker niet altijd vanzelfsprekend. We leven in een snelle maatschappij, iedereen heeft een doel, wil daar zo snel mogelijk komen, en dat altijd met een mobiel in de hand. Ik kan mij wel eens zorgen maken – o god, nu voel ik mij echt een oude trien – over hoe de wereld er over 20 jaar uitziet. Wanneer de meisjes begin twintig zijn. Mag je dan alleen een huis kopen als je genoeg likes hebt op Instagram? Word je daarin gemeten? Krijg je direct een dislike wanneer je niet lekker in je hum zit? En telt dit dan mee in de kostenberekening die voor je wordt gemaakt op het moment dat je een verzekering wil afsluiten? Cree-py thoughts.

Misschien gaat dit wat ver, maar het aandacht blijven houden voor elkaar zonder social media is zó fijn. Puk is het zich bewust wanneer ik met mijn telefoon bezig ben. Nu vind ik dat niet altijd erg, maar dit moet voor mij niet de standaard zijn. Puk en Fien verdienen de volle aandacht, en dit wil ik ze ook laten voelen. Zo pakken wij ’s avonds bijvoorbeeld altijd een momentje om met elkaar de leukste momenten van de dag bespreken. De dag positief afsluiten met de volle aandacht van papa of mama. Hoe fijn is dit voor het slapen gaan.

4) – Respect
Hier hoef ik denk ik niet uitgebreid op in te gaan. Althans, voor ons is dit heel vanzelfsprekend. Natuurlijk moeten Puk en Fien in de basis naar iedereen respect tonen, maar met dat ze dat doen mogen ze dit ook terug verwachten. Wat mij nu bijvoorbeeld bezig houdt is hoe om te gaan als je kind anders wordt behandelt dan je zou willen. Mag je kind zich dan fysiek verweren, of direct naar de juf? Moeten wij ons er dan al mee bemoeien? Ook ik heb de wijsheid niet in pacht, heb flinke struggles, en doe echt niet alles volgens het boekje.

Er zijn zo ontzettend veel aspecten die wij belangrijk vinden in de opvoeding, maar deze springen er voor ons momenteel uit. Ook wij gaan later denken “Oooo, dat hadden we misschien anders moeten aanpakken”, en weet je. It’s all good. Zolang we het maar vol overgave en onwaarwaardelijke liefde doen. Wat is jouw visie? Misschien heb jij nog tips?

 

Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Makkelijker bij een tweede?!

Ben ik te simpel voor het ‘perfecte leven’?

De extreme wereld waarin ik mijzelf verloor

Join the List

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Latest from Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue