Makkelijker bij een tweede?!

“Bij een tweede ben je echt makkelijker. Let maar op”. De welbekende uitspraak die tijdens mijn zwangerschap van Fien wel 20x het ene oor in is gegaan, en nog veel harder uit is gegaan. Wát een bullshit dacht ik. Inmiddels is Fien ruim 8 maanden, en stel ik mijzelf de vraag: Ben ik nu echt makkelijker geworden, of is dit maar een broodje-aap-verhaal?!

Je weet wel. De moedermaffia die altijd haar ongezouten (en vaak ook ongevraagde) mening geeft. Hoe goed het ook bedoeld kan zijn, soms is het gewoon heerlijk om iets zelf te ervaren. Zonder al een vooroordeel te hebben gevormd dankzij de ervaring van een ander. En weet je wat dan bloedje irritant is? Erachter komen dat ‘ze’ gelijk hadden. Ik was (en deels nog ben) allergisch voor het ‘makkelijker’ zijn bij een tweede. Waarom zou je? Geef je dan minder om je kind ofzo? Nee, natuurlijk niet. Mijn verstand zei dat het volledig logisch is dat je minder onzeker bent, of je minder snel druk maakt. Je hebt het immers al een keer meegemaakt. Flesjes, krampjes, tandjes. Natuurlijk is het allemaal even bijzonder, maar je hebt de benodigde theorie misschien al 100 keer gelezen, je hebt al ervaring, en je ziet al heel snel de signalen die je eerst nog moest leren zien.

Gevoelsmatig daarentegen wil ik alles nog een keer opnieuw leren. Fantastische tijd. Ik besef mij dat de kennismaking met het ouderschap voorbij is, en dat vind ik knap lastig. We genieten volle bak van de meisjes en elkaar, maar de tijd mag toch echt heel veel langer blijven. Drie jaar geleden was ik nog niet eens zwanger, en kijk nu eens? Twee geweldig kleine aapjes op de wereld gezet met de man die mij intens gelukkig maakt. Het zijn van ouder lijkt opeens niet meer zo moeilijk als dat het leek. Dus of ik makkelijker ben bij een tweede? Fuck de cliché, maar ja. Ook ik ben makkelijker.

Hoe ervaar jij het krijgen van een tweede babs? Herken jij jezelf?

Join the List

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Latest from Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue