Maakt mij dit hypocriet?

Afgelopen week betrapte ik mijzelf op iets wat voor een ander misschien als heel onlogisch klinkt, en zelfs zal bestempelen als hypocriet. Wij kregen een formulier van het kinderdagverblijf met de vraag of wij toestaan dat zij foto’s en video’s van Puk en Fien mogen delen op social media, mogen plaatsen in de nieuwsbrief, of mogen inzetten ten behoeve van pr-materiaal. Ondanks dat ikzelf veel deel besloten wij “Nee” aan te kruisen. Ik vertel je waarom.

Ik kan mij voorstellen dat dit vrij tegenstrijdig klinkt. Een blogger die niet toestaat dat er foto’s van je kids worden gedeeld, en het vervolgens zelf wél doen. En ja, iedereen heeft een keuze, en hier is geen goed of fout in. Toch zette mij onze keuze wel aan het denken. Social media is bijzonder. Soms erg hard, maar voornamelijk heel sociaal. De naam zegt het al. Afgelopen periode heb ik veel fijne, en oprechte contacten opgedaan, en daar ben ik maar wat dankbaar voor. Toch, we delen allemaal geselecteerd. Hoe echt iemand ook overkomt, óók die persoon deelt met een filter. En daar is wederom niets mis mee. Zelf deel ik veel, maar niet alles. Sociaal media heeft natuurlijk ook een andere kant, en dit vind ik voor de toekomst soms best beangstigend. Waar gaan we naartoe? Welk effect gaat sociaal media op onze kinderen hebben? De nieuwe generatie, wat wordt hun standaard? Het kan mij benauwen. Gaan de pesters later schaamteloze foto’s opzoeken, en daarmee je kind te kakken zetten? Ik heb er geen antwoord op.

 

 

 

 

 

 

Benadelen wij onze kinderen hier niet mee?
Nee, op geen enkele manier. Vanuit dit oogpunt maken wij iedere beslissing. Ook als ik zelf een foto plaats stel ik mijzelf altijd de vraag of ze hier later last van kunnen krijgen. Ze gaan dus gewoon mee in knutselwerkjes waarin een foto is gebruikt, de interne (!) nieuwsbrief, of interne fotoverpreiding (niet via social media) ten behoeve van deskundigheidsbevordering. Wat wij skippen is de website, Facebook, LinkedIn, Instagram, een persbericht in de krant, of gebruik ten behoeve van flyers of ander pr-materiaal.


In control?
Daarbij komt dat, als wij wel voor alles toestemming zouden geven, wij geen controle zouden hebben over wat er gedeeld zou worden. Niets voor mij. Ik wil alles eerst gezien hebben, en dit is natuurlijk niet haalbaar. Wij hebben een onwijs mooie klik met de juffen van de meisjes. Stuk voor stuk lieverds. Daar heeft het ook op geen enkele manier mee te maken. Puur bescherming waarbij ik niet weet hoe de wereld, betreft social media, er over 10 jaar uitziet… Hypocriet of niet.

Zin om nog meer te lezen?
Dit zijn onze 4 belangrijkste opvoedpijlers
De extreme wereld waarin ik mijzelf verloor #part1
Geld verdienen als blogger

Join the List

Comments

  1. Ik begrijp je helemaal! Ik stel mezelf ook altijd een kritische vraag: kan deze foto? Kunnen we er last mee krijgen? Er lopen genoeg gekken op deze wereld rond! Het beleid op onze creche is iets anders, we hebben ja aangekruist maar dat is alleen voor interne doeleinden. Foto’s die op facebook worden gedeeld daar zijn de kinderen zoveel mogelijk van de achterkant te zien of de gezichtjes weggeblurd. Prima oplossing. Waar we tegenwoordig allemaal aan moeten denken hé?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Latest from Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue